sobota  21 listopada 2009 r.  Imieniny: Janusza, Konrada, Oliwiera

»
2008-05-15 00:02 Autor: dziennik.pl

Nad młodymi miłośnikami motocykli zawisła poważna groźba. Ministerstwo Infrastruktury chce podzielić prawo jazdy kategorii A na podkategorie. Uprawnienia do prowadzenia najszybszych ścigaczy będą mogli nabyć dopiero 24-latkowie. Resort próbuje ograniczyć liczbę makabrycznych wypadków z udziałem fanów szybkiej jazdy - pisze DZIENNIK.

panzdętki
»
Nareszcie 2008-05-15 07:52

Brawo - ja bym jeszcze przesunął ten wiek do 26, 27 lat.
Tak czy owak - krok w dobrą stronę.

Hanna
»
Re: Motocykle nie dla małolatów 2008-05-15 09:05

i tak większość wypadków jest z winy samochodu, który uważa lusterka za dodatek do poprawy makijazu lub dłubania w nosie, a nie obserwacji drogi!!!!!!

To ograniczenie praw obywatelskich, ja się nie zgadzam ( mam kat. A na szczęście) w imieniu wszystkich planujących motocyklową frajdę. Tu trzeba rozumu i DRÓG!!!!!

~Hanna
»
nie zgdadzam się 2008-05-15 09:09

skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ograniczanie praw człowieka!!!! Wybudujcie najpierw drogi!!

~jadwiga
»
do 24 roku motorynki!!! BRAWO!!! 2008-05-15 10:07

doskonały pomysł!!!

zuzia20
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-05-15 10:10

ZGADZAM SIĘ!!!
drogi to jeszcze nie wszystko. motocylkista też musi myśleć GŁOWĄ!!! jestem za takim ograniczeniem praw człowieka!

popieram! do takich rzeczy trzeba dorosnac

Michał
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-05-15 13:58

Wiecie, w Polsce jest jeden tor wyścigowy, w Poznaniu, który i tak niedługo zamkną... Może warto by stworzyć miejsca, gdzie można by bezpiecznie i szybko pojeździć. Dla przykłady, Finowie, których jest raptem pięć milionów, mają siedem torów, Niemcy - 90, w USA jest około 360, nawet w Zimbabwe są dwa... Dla mnie wnioski są oczywiste...

piotr123
»
państwo policyjne 2008-05-15 15:03

należy zakazać jazdy samochodami to one odpowiadają za większość wypadków

Ja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-05-15 16:50

i ciekawe na jakiej zasadzie to bedzie działało??policja bedzie sprawdzala ile mój sprzet wyciaga!!Panowie w gajerach robia sobie jaja zanim oni dojda do porozumienia w tej sprawie minie kilka lat a i tak kto bedzia chcial latac sobie 300km/h to i tak to zrobi z prawkiem czy bez!!!!!!!!!!!

Jest to problem, z którym trzeba coś zrobić, chociaż w zasadzie problem bezpieczeństwa dotyczy głównie samych motocyklistów. To oni w konfrontacji z samochodem, lub przydrożnym drzewem, są w szczególności ofiarami tragicznych wypadków i to niekiedy na własne życzenie, jeśli ich jazda podyktowana jest „wyżywaniem” się na drodze publicznej lub po prostu głupotą, na którą, co powszechnie wiadomo nie ma lekarstwa. Tylko, jak to zrobić? Pomysł ministerialny, jest zły, gdyż narusza prawo i urzędnicy zanim ich projekt zmian przepisów trafi do Sejmu, powinni zapoznać się z niektórymi przepisami i nie trzeba być tutaj szczególnym znawcą prawa. Pełną zdolność do czynności prawnych, uzyskuje osoba pełnoletnia, czyli ta która ukończyła 18 lat (art. 10, 11 k.c.). Uzyskanie prawa jazdy na „ścigacze” przez osoby, które ukończyły 24 lata, jest ograniczeniem zdolności do czynności prawnych. Ograniczyć tę zdolność można tylko poprzez ubezwłasnowolnienie z powodu choroby psychicznej (art. 16 k.c.). Owszem, jest pewne ograniczenie wiekowe, ale jest to ograniczenie zawarte w samej Konstytucji RP, wg której wybranym do Sejmu może być ten, kto ukończył 21 lat (do Senatu, 30 lat). Ograniczenia wiekowe w innych przepisach, które ministerstwo infrastruktury zamierza wprowadzić, są naruszeniem samej Konstytucji i innych ustaw w tym m.in.: Art. 83 Konstytucji (każdy ma obowiązek przestrzegania prawa RP), art. 32 Konstytucji (równość wobec prawa, gdzie wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne, nikt nie może być dyskryminowany w życiu społecznym z jakiejkolwiek przyczyny). Widać, że nauka różnych nawiedzonych twórców prawa w Polsce ciągle „idzie w las”. Dopiero co Trybunał Konstytucyjny orzekł o nierównym traktowaniu kobiet i mężczyzn w ustawie emerytalnej. I w rzeczywistości, co wykazali inni uczestnicy forum, taniej jest tworzyć prawo, które narusza prawa wolności człowieka, niż poprawić infrastrukturę drogową w tym wybudować odpowiednie tory wyścigowe, bo faktycznie, jazda „ścigaczami” po polskich drogach, to samobójstwo. Czy w tym kraju, skoro tak dba się o bezpieczeństwo na drogach, nie można wybudować torów wyścigowych dla ścigaczy, a wówczas zakazać jazdy nimi po niektórych drogach publicznych. Czy nie można wytyczyć dróg dla rowerów. Przecież to nie autostrady. Aby nie tworzyć złego prawa, które to prawo miałoby spowodować przymus psychicznego dorośnięcia do ścigacza, zdyscyplinowania wyobraźni i dorośnięcia do wieku 24 lat, należałoby wpierw spowodować dorośnięcie do stanowienia prawa naszych posłów. W jaki sposób? W prosty. Ograniczyć do 50 lat, wiek kandydatów na posłów. Ministerialnym projektantom prawa już nie trzeba dyscyplinować wyobraźni.

kacza
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-05-21 01:19

Witam Państwa - bardzo dobry przepis !!!!
Do motocykla się dorasta wiem to na własnym przykładzie .Zaliczyłem parę "dzwonów" solo i na pustej drodze i jest dobrze na szczęście . Motor kusi mocą i to bardzo (nie znam osoby która by się tej pokusie oparła ) ,ale mam rodzinę i trzydziestkę na karku i wiem co może się stać ,boję się !! o siebie ,o rodzinę i innych na drodze .MłODZIAKI muszą być przytłumieni i tyle bo nie myślą .

nie zgadzam sie z tym durnym prawem!!!!!!!!!!!!!!!!!!
to jest ograniczenie wolnosci
a nikt nie zwraca uwagi na "małolatów", ktorzy jezdza zgodnie z przepisami przynajmniej nadrogach publicznych!

Marcin17b
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-09-25 17:37

ja tez sie nie zgadzam to hamstwo !!!!!!!!!!

to tak jak prezydentowi odebrac wladze
a wy co niby mowicie ze to jest dobre to stuknijcie sie ciekawe jak by wam odebrali jaka przyjemnosc !!!!!!........

zal.pl takich ludzi

Karolina1001
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2008-09-30 18:08

gluota nie zna granic!!! jak tak mozna??? mam 16 lat od malego marze o motorze cieszylam sie ze sobie prawko zrobe za 2 lata a tu jeszce bedzie trzeb czekac 6 angry smiley przecierz jak ograniczy sie wiek nawet do 30 lat to czy 30-latek nie bedzie chcial wyprobowac swojej maszyny?? tak samo moze byc glupi jak 18-latek tozalezy od mozgu motocyklisty a nie wieku...

Ludzie zastanówcie się co wy robicie ja terz mam 16 lat i od małego marze o motorze co to wam zmieni ze przeniesiecie grupe wiekową..przecierz te osoby co chca miec motor to nie bedą sie patrzyc na prawko tylko taki człowiek sobie kupi motor i itak będzie jeździł..tak samo teraz dziwnie porobili z prawkiem na tiry taki 18 latek moze miec wiecej pojęcia o jeździe niż taki 30 pare latek ja chciałe iśc do pracy na tiry a trzeba czekac aż do 21 roku życia to jest CHORE!!!!!!moody smileythumbs downsad smiley

~Bartek1000RR
»
szok 2008-10-31 09:36

ludzie co to wam da powiedzcie mi tak szczerze ? jezdze na motocyklu od 6 lat mam 19 obecnie jezdzę HONDA CBR 1000 RR 2006 Czerwono-czarna mam towarzystwo samych scigantów kazdy ma mocne sprzęty R1,ZX10R.GSXR 1000.600,750 i inne i niektórzy z nich mają po 30 35 38 lat i jezdzą tak jak ja xD to że wy zrobicie prawko od 24 to hu... da. scigacze to motocykle szybkie które kuszą do dynamicznej jazdy sam to rozumiem najlepiej czy prawko będzie od 18 czy tez od 24 to i tak wypadki będą i napewno nie mniejsze nie nie bo mam paru kumpli którzy planują dopiero kupic motocykl 600,1000 i napewno nie odłożą tych marzen na pułke. :] napewno nie a więc bardzooo duzo osób będzie jezdziłą bez szmati pokazą ministerstwu co narobili. to taka moja rada wiem co mówie za długo w tym siedze i za duzo wiem osobiscie gdybym miał kupowac teraz motor a by to weszło to i tak bym sie tym nie przejmował srał na to pies moto bym kupił i bym jezdził. takze te wasze przepisiki mozecie sobie wsadzic w d.....e my wam pokazemy Motocyklisci górą.....

~Miss ;D
»
;] 2008-12-21 01:13

tO Coś okropnego...:///
Nie możecie kazać czekać tyle laaat ludziom chcącym spełnić swoje marzenia.....
Moja rodzina uwielbia motory...nawet siostra mająca 13 lat już uczy się jazdy na motorze;]
Mam niedługo 17 lat i też marzę o zrobieniu prawa jazdy na motoooor....
jest to coś..... czemu niemożna się oprzeć.....te dwa koła.....boski wygląd ścigacza i duzo by tu jeszcze wymieniać....
Osoba chcąca jezdzić motorami o dużej pojemności powinna być odpowiedzialna....myśląca.....i przede wszystkim umiejąca dobrze jezdzić!!!!
Motory to coś pociągającego....
Jak widze jadącego ścigacza to aż mi się gorąco robi xD he he mało nieoszaleje z radości....;]
chociaż wiem że ścigacze są niebezpieczne....

motocyklista
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2009-01-11 09:27

Wypisywanie głupot!!! Myślą ze te 35kw zatrzyma fanów szybkiej jazdy?? dużo jest motocykli które mają w dokumentach wpisaną małą moc(zależy od wersji) a wystarczy mała ingerencja serwisanta aby mógł z niego zrobić normalny sprzęt o mocy ok 100km. Oczywiście nie z każdym motocyklem tak zrobimy ale jest wiele modeli wypuszczanych w różnych wersjach (np 50km i 95km) wystarczy zmienić pare szczegółów i z wersji 50 zrobi się 95km. A wiek nie ma znaczenia na bezpieczną jazdę. jeżdzę po ulicach od 16 roku życia. i nigdy nie spowodowałem wypadku- zaczynałem od motocykla o pojemności 500ccm, po roku zmieniłem na 600cc i nie uważam że młodzi nie potrafią jeździć z rozwagą!!! Jeśli ktoś nie potrafi jeździć bezpiecznie to wiek 25 czy 30 lat napewno w tym nie pomoże!!! hot smiley hot smiley

~Sigma
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2009-01-29 10:20

Niech lepiej się zajmą walka z pijanymi kierowcami samochodów, którzy powodują jak dotąd najwięcej ofiar śmiertelnych. W wypadku w którym uczestniczy motocyklista najczęściej to właśnie on płaci najwyższa karę, zaś w udziale pijanych kierowców samochodów w trakcie zderzenia giną często całe rodziny.

~hwdp
»
23 2009-05-04 08:14

odwalcie sie od mlodych

~kierowca
»
Szybkie motocykle nie dla małolatów 2009-05-30 14:38

Wiesz co Bartek-- jeździłem już parę lat wtedy, kiedy Ty nie byłeś jeszcze nawet w planach i trochę już widziałem. W ostatnich latach coraz częściej właśnie takich na dwóch kółkach, którzy "chcieli pokazać". Wierz mi, że to co pokazali nie było wcale przyjemne- wyglądali już nieciekawie (najczęściej okazywało się, że mieli do 22 lat). Pół biedy jeżeli zgineli tylko sami, gorzej gdy przy okaazji tego "pokazywania" narobili tragedii innym. A tak przy okazji, to nie zgadzam się z nazywaniem wszystkich motocyklistów "dawcami organów"--bo można być ewentualnym dawcą tylko tego organu, który się posiada, a niektórzy na ścigaczach jeżdżą jakby pod czerepem mieli pusto, a jedyną inteligentną u nich komórką był telefon.

Mam 27 lat na ścigaczu jeżdżę od 16 roku żucia, i nigdy nie było problemu znam ludzi którzy mają motor 2 lata i jeżdżą już podobnie jak ja... wiek nic nie zmieni, trochę doda rozumu aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee pomyślcie ile będzie młodzieży ( 18-24 ) którzy będą chcieli jeździć i będą zmuszeni bez prawka i przed Policją uciekać jak coś i jeszcze bardziej się narażać... możecie pomyśleć co mi z tego ? jak już mam prawkoo a to to mi do tego, że więcej sie pozabija ludzi jak będzie to prawo jak by go nie było, i może się skończyć, że ktoś się z nich we mnie w j e b i e wiec jak dla mnie pomysł na poziomie 4 RP

Pozdrawiam ;)

Wlasnie tak czytam wszystko i zgadzam się z pita, duzo ludzi bedzie jedzic bez prawa jazdy... i moze nie doczekac tego 24 roku zeby sobie zrobic to glupie prawo jazdy... bo beda uciekac i nie beda mialy lekcji od profesjonalistow, moze tez zabronimy ludziom juz jezdzic od 55 - 60 roku zycia wogule samochodami i czym sie tylko da boo ostatnio duzo zasniec i zawalow jest za kierwonica tych wiekow i wypadki sa... oni tez juz zagrazaja drugiemy pokoleniu spokojnie jezdzacego... a co gorsze duzo taich Tirami sobie pomyka co ma swoja wage i energie kinteyczna jak jedzie 90 km/h

Assasiner
»
Re: Szybkie motocykle nie dla małolatów 2009-11-12 16:27

Naprawde żal mi tych co popieraja ten pomysł ja mam dopiero 15 lat a już pobiłem rekord Polski na ścigaczu Yamaha R1 przekroczylem 350km\h nie boje sie dawać gazu bo motory sa poto żeby szybko sie przemieszczac ten pomysy to poprostu czysta głupota

» Nowa wiadomość
Autor
Temat
Wiadomość
CAPTCHA

• Hydepark
    Napisał(a): beksa - 23:08 2009-11-20
    Re: miasteczko
    dobrze wiesz , ze do Francji wpadam raz do roku ..kiedyś na forum rozmawiałam o tym z

• Polityka
    Napisał(a): ~EVI - 23:07 2009-11-20
    TAK NIEDOJRZALEJ OPOZYCJI, NIE WIDZIAL JESZCZE SWIAT, LUDZIE, TO WLASNIE TYMI KONF. PRASOWTMI, NISZCZYCIE DOBRE IMIE POLSKI.
    JESLI MYSLICIE,ZE KTOS MADRY WAS SLUCHA, TO JESTESCIE W BEDZIE,ZAS PRASA ZACHODNIA PISZEI

• Na luzie
    Napisał(a): ~wicary - 23:06 2009-11-20
    Mamuśka Majdana wie co robi
    w niezbyt odległej przyszłości ten buc trafi za kratki ( ma już jeden wyrok w zawieszeniu i za

• Na luzie
    Napisał(a): ~bonzo - 23:05 2009-11-20
    i coZ?>
    Panie kochany i co politycy to kłamcy.A ludzie to łykają jak miód lipowy.Się ockniemy

• Wydarzenia
    Napisał(a): dobrze ci tak jednoręki bandyto ! - 23:04 2009-11-20
    Re: Wiśniewski już nie zagłosuje na Tuska
    Co ty Wiśnia nie wiedziałeś z jaką partią masz do czynienia, to nic nie mów,

• Polityka
    Napisał(a): NA MARSIE - 23:03 2009-11-20
    Re: Tusk byłby najlepszym prezydentem
    JAKA CIĘŻKA KASA STOI ZA TAKIM URABIANIEM G.....? .
  • Polityka
    Napisał(a): Silva rerum - 23:03 2009-11-20
    Re: Tusk byłby najlepszym prezydentem
    Nasze serca , myśli i czyny - Tobie - Przywódco Narodu!

• Wydarzenia
    Napisał(a): ~Polak - 22:58 2009-11-20
    WISNIEWSKI SIE ODEZWAL, WSTYD, MOZE W KONCU BEDA PORZADKI W TYM KRAJU.
    SKONCZY SIE OCNE HAZARDOWANIE, BIEDA DZIECI I RANNE KLOPOTY ZE WSTAWANIEM.